ABU-Museet i Svängsta / ABU-Museum in Svängsta - preview (1 of 4)
image/_abu_museet-8001.jpg
abu_museet-8001.jpg
image/_abu_museet-8002.jpg
abu_museet-8002.jpg
image/_abu_museet-8003.jpg
abu_museet-8003.jpg
image/_abu_museet-8004.jpg
abu_museet-8004.jpg
image/_abu_museet-8005.jpg
abu_museet-8005.jpg
image/_abu_museet-8006.jpg
abu_museet-8006.jpg
image/_abu_museet-8007.jpg
abu_museet-8007.jpg
image/_abu_museet-8008.jpg
abu_museet-8008.jpg
image/_abu_museet-8009.jpg
abu_museet-8009.jpg
image/_abu_museet-8010.jpg
abu_museet-8010.jpg
image/_abu_museet-8011.jpg
abu_museet-8011.jpg
image/_abu_museet-8474.jpg
abu_museet-8474.jpg
image/_abu_museet-8475.jpg
abu_museet-8475.jpg
image/_abu_museet-8476.jpg
abu_museet-8476.jpg
image/_abu_museet-8477.jpg
abu_museet-8477.jpg
image/_abu_museet-8478.jpg
abu_museet-8478.jpg
image/_abu_museet-8479.jpg
abu_museet-8479.jpg
image/_abu_museet-8480.jpg
abu_museet-8480.jpg
image/_abu_museet-8481.jpg
abu_museet-8481.jpg
image/_abu_museet-8482.jpg
abu_museet-8482.jpg

next >>
|1|2|3|4|
Index / Home

ABU-Museet i Svängsta

ABU-Museet er et unikt museum som sætter ABU's historie i perspektiv, samtidigt med, at det belyser de sidste 70 års udvikling af lystfiskegrej, og jeg kan varmt anbefale, at det besøges af alle de lystfiskere som har et minimum af interesse for de kulturhistoriske aspekter omkring deres hobby.

Det ene af ABU-Museet udstillingslokaler er det oprindelige finmekaniske værksted, hvor alle de gamle maskiner fra første halvdel af 1900-tallet er bevaret, og det fungerer som en tidslomme, der gør besøget på museet til en helt særlig oplevelse, der fæstner sig i ens erindring.

ABU blev grundlagt i 1921 under navnet AB Urfabrikken, fra starten var det en lille finmekanisk fabrik, som helt frem til anden verdenskrig produceret lommeure og taxametre. Men krigen var en begrænsning for salget af taxametre til hjemmemarkedet, og den gjorde det umuligt eksportere dem til udlandet, så det var en kamp for at bevare arbejdspladserne og i sidste ende virksomheddens overlevelse, der var årsagen til, at den forsøgte sig med fremstilling af andre produkter.

Som et lykketræf, der valgte man at producere et fiskehjul, og det skulle vise sig, at det nye produkt blev en så stor succes, at at fabrikken havde svært ved at følge med efterspørgslen, og det medførte, at man helt droppede produktionen af ure og taxametre.

I årene efter krigen ekspanderede ABU, og virksomheden udvidede løbende dens sortiment til også at omfatte fiskestænger, forskellige typer kunstagn og hele sortimentet af tilbehør til lystfiskeri.

Og op gennem 50'erne, 60'erne og 70'er, der udviklede ABU sig til en af Sveriges største eksportsucceser. ABU's produkter nåede ud til hele verden, og det var nok kun i det daværende og tæt tillukkede Sovjetunionen, at lystfiskerne ikke kendte til, og ikke brugte fiskegrej fra ABU.

ABU-Museet er indrettet i den oprindelige fabriksbygning, og samlingens omdrejningspunkt er primært maskiner, værktøjer, produkter og effekter fra de første 50 år af virksomhedens udvikling. Og det som gør museets samling til noget helt særligt, det er, at den er opstillet af gamle ABU-ansatte og grejsamlere, som har en stor kærlighed til ABU's historie, og det gør, at udstillingen virker meget levende og autentisk. Det er også pensionerede ansatte, som guider de besøgende rundt på museet, og det gir' naturligvis noget ekstra, når guiden samtidigt formidler hans eget arbejdsliv.

Det er i øvrigt helt i modsætning til de kulturhistoriske museer i Danmark, hvor udstillingerne ofte er designet af arkitekter, og hvor man får den oplevelse, at arkitekterne har prioriteret deres eget design af nogle fancy udstillingdisplays som det vigtigste, og at de kulturprodukter som der udstilles kommer i anden række.

ABU-Museet i Svängsta ligger kun ca. tre timers kørsel fra København, og derfor vil de fleste som er bosiddende i øst Danmark kunne besøge museet på en endagstur, men man bør faktisk unde sig selv nogle dage i den del af Sverige, da der er et væld af muligheder for lystfiskeri, blandt andet efter laks og havørreder i Mörrumsåen.

Og skråt overfor ABU-Museet, der ligger ABU's nye fabriksbygning, og i den ene ende er der indrettet en kæmpe stor hal til butik med lystfiskergrej, som med rette kan betegnes som et mekka for lystfiskere, så et besøg på museet kan også kombineres med indkøb af noget helt nyt grej.

Hvis man vil besøge ABU-Museet, så skal man huske at tjekke museets åbningstider, og vær opmærksom på, at hvis man planlægger at køre derop på den tid af året, hvor der ikke er dagligt åbent, så kan man ringe i forvejen og aftale en særlig åbning med rundvisning. Og entré prisen er kun 25 SKR pr. person, hvilket må siges at være meget billigt.

Link til ABU-Museets hjemmeside: http://www.pfcatalogarc.com/abu_museum_web/

© juni 2017 - Niels Riis Ebbesen