Dansk  En kort histore

Jeg har i mere end 40 år fotograferet med alt, der kan optage billeder, mit første kamera vandt jeg i en tegnekonkurrence i 1967. Arrangørerne af konkurrencen blev meget overraskede, da de konstaterede, at den tegning, de havde kåret som vinder af hovedpræmien, var tegnet af en dreng på kun 15 år.

Kameraet var et 2-øjet Zeiss Ikon 6x6, hvor det øverste øje blev brugt til søgning og focusering, og der var kun tre indstillingsmuligheder: Afstand, blænde og tid. Lysmåling foregik med en separat lysmåler, og når filmen skulle føres frem til næste billede, skulle man se billednummeret i et lille rødt vindue på bagsiden af kameraet.

Det var et fantastisk kamera, der havde et rigtig godt objektiv, som lavede knivskarpe billeder. Når jeg sammenligner de gamle negativer, med negativer optaget med moderne 6x6 kamera, så er det kun den filmteknologiske udvikling, der gør en forskel.

Til højre: Igang med en fotooptagelse (1970).

Herunder: Mit første reprokamera var 5 meter langt og bygget i mahogny, negativ formatet var 50 x 60 cm (1974).

Herover: Ude i naturen med 6x6 kameraet og de lange brændvidder - i fuld gang med at isætte en ny film (1977).

Til venstre: Portrætfoto, optaget med en Agfa diffusionsproces, der hedder Copy Color (1979).

Jeg har i snart 35 år arbejdet som selvstændig i reklamebranchen, jeg har drevet et stort grafisk og fotografisk atelier med ansatte og elever, jeg har oplevet hele udviklingen fra dengang, da man stadig satte tekster op med blytyper, og tegninger og fotos blev ætset i zinkplader til klicher, når de skulle publiceres.

Det har været en hektisk udvikling, men det har også været utroligt spændende at være en del af den fantastiske udvikling, hvor en hel branche, på nogle få år, gik fra analog til digital produktion. Selv var jeg tidligt ude og investerede i moderne computerteknologi, det startede med nogle store fotosættere, som sidenhen blev udskiftet til Apple Macintosh computere.

Jeg var også med fra starten på www, og kastede mig ud i design af web-sites, og har derfor opbygget en stor erfaring indenfor elektronisk publicering på Internettet, og derfor var det naturligvis oplagt, at jeg også begyndte at fotografere digitalt, da dette blev muligt.

Det har altid været min hobby at fotografere naturens flotte scenerier, og jeg har også opsøgt alle mulige spændende miljøer og skildret dem på billeder. Det er gennem årene blevet til et kæmpe arkiv af natur- og miljøbilleder. Jeg har ikke talt billederne, men et kvalificeret gæt siger mig, at mine arkiver rummer omkring 100.000 billeder.

Det har i flere år været min plan, at alle disse billeder skulle lægges ud i et stort arkiv på Internettet.

Så i løbet af de kommende år vi jeg arbejde på at lægge hele mit billedarkiv ud på Internettet. De sidste 13 år har jeg udelukkende fotograferet digitalt, så jeg vil starte med at publicere disse optagelser, men ellers er planen, at jeg løbende vil indscanne fra mine arkiver med dias og negativer, og hvis jeg laver en passende mængde hver uge, så skulle alle billederne være ude på nettet om en 8 - 10 år.

- og så vil jeg selvfølgelig fortsat optage en masse nye og friske billeder, som jeg også vil lægge i arkivet.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen© 2000 Niels Ebbesen - grafiker & fotograf
Valhals Plads 23 · 3650 Ølstykke · +45 47 17 56 22 · +45 40 33 69 40
info@niels-ebbesen.net · www.niels-ebbesen.net