FAQ blitzfotografering og røde øjne


Øjnene er sjælens spejl, og det allervigtigste element i et portrætfoto, den glans som lysets reflekser laver i øjets blanke overflade, er meget vigtig for, hvordan vi som beskuer oplever øjnene på et portrætfoto.

Den tekniske årsag til røde øjne er:

Mange mindre pocketkameraer, såvel de analoge som de digitale, er udstyret med en lille indbygget blitz, som er meget dårligt placeret tæt på den optiske akse, hvilket resulterer i direkte frontbelyste billeder med punktformede reflekser og genskin i ansigtet, og i meget grelle tilfælde får den/de afbilledede personer også røde øjne.


Illustrationen viser hvad, der sker i tre situationer.

1) Øjets pupil er stor og åben, og blitzens placering tæt på kameraets optiske akse gør, at øjets nethinde bliver oplyst i et stort område, der er synligt fra objektivet, dette resulterer med usvigelig sikkerhed i røde øjne. Den røde farve skyldes blodkarne i nethinden.

2) Ved hjælp af et forglimt (anti rødøje funktion), kan man i nogle tilfælde få pupillen til at trække sig så meget sammen, så det område i øjet, der bliver oplyst af blitzen, er så lille, at man undgår røde øjne, dette medfører til gengæld den ulempe, at pupillerne bliver små og "stikkende", og det ser heller ikke godt ud på billeder.

3) Ved at placere blitz'en længre væk fra den optiske akse, så undgår man helt røde øjne, da den del af nethinden, som evt. bliver oplyst, ikke ses af objektivet. Og hvis man belyser inddirekte, så opblødes blitzens lys, så der ikke kommer hårdre reflekser og slagskygger.Kan man retouchere røde øjne...?

Svaret er både ja og nej, teknisk set kan det sagtens lade sig gøre at retouchere røde øjne, og hvis der kun er en enkelt person på et gruppebillede, som har røde øjne, så er det ikke så vanskeligt at opnå et nogenlunde acceptabelt resultat, her handler det jo blot om at rette farven på måske 5 til 8 pixels i hver pupil, og øjnene er jo ikke et primært element i et gruppebillede. Men hvis det er et close-up portrætfoto, så vil det ikke være muligt at bortretouchere røde øjne, så det ikke kan ses. Røde øjne, der er retoucheret, kommer til at se mærkeligt tomme og døde ud, og langt de fleste bemærker straks, at personens øjne er underlige.

Og en retouchering af røde øjne vil aldrig ændre eller rette op på det forhold, at en direkte lige på og hård frontbelysning er komplet uegnet til fotos af mennesker og portrætter.

Herunder er to eksempler på close-up portrætter, der er hhv. et billede med røde øjne, og et hvor de røde øjne er retoucheret.

 Foto: Jens Gyldenkærne Clausen  Retucheret af: Thomas Madsen

Nogle hævder at man sagtens kan retuchere røde øjne...?

Historien om at man sagtens kan retuchere røde øjne, er meget praktisk for producenterne af de billige digitale pocketkameraer, for hvis de kan overbevise forbrugerne om, at røde øjne let kan fjernes i et billedbehandlingsprogram, så behøver de ikke at forholde sig til den grundlæggende fejl, der er ved deres produkter, og derfor er denne løgn blevet gentaget så mange gange, at mange efterhånden tror på den som en sandhed.

Retouchering af røde øjne er og bliver noget fusk, som forsøger at rette op på en dårlig belyst fotooptagelse, og det er egentlig disrespekt for den/de personer, man har portrætteret, hvis man begynder at lave kunstige øjne og pupiller.

For mig at se, så handler det om faglig stolthed, og hvad vi som fotografer vil medvirke til, jeg mener, at man som fotograf skal ha' en vis mængde selvkritik, så man slet ikke begiver sig ud i den slags fusk.

Men det handler naturligvis også om, hvor kritisk man er, jeg kan ikke afvise, at nogle godt kan leve med retoucherede øjne, der virker tomme og livløse.Min konklusion er

- at det er meget bedre at man koncentrerer sig om at lave nogle ordentlige optagelser uden disse fejl, for lige meget hvor meget og hvor godt, der kan retoucheres, så vil en retouchering af røde øjne aldrig ændre på det faktum, at motivet grundlæggende er forkert belyst.© 2002 Niels Riis Ebbesen - www.photo-gallery.dk

Bidragydere

Jens Gyldenkærne Clausen

Thomas Madsen© 2000 Niels Ebbesen - grafiker & fotograf
Valhals Plads 23 · 3650 Ølstykke · +45 47 17 56 22 · +45 40 33 69 40
info@niels-ebbesen.net · www.niels-ebbesen.net