Den økologiske fotograf

Der findes ikke en officiel definition for hvordan en fotograf skal agere, hvis han/hun ønsker at producere sine fotos på den mest miljøvenlige måde, men på en amerikansk hjemmeside har jeg fundet nedenstående tekst, som jeg har oversat og tilrettet så den passer til danske forhold.

Digitale fotos skal ikke fremkaldes og fikseres i kemiske bade, og det er i sig selv et kæmpe stort plus for fotografernes arbejdsmiljø. Men digitaliseringen har ikke kun givet en forbedring af arbejdsmiljøet. Det sparer også det ydre miljø for de brugte kemier, herunder sølv- og klorholdige blegemidler. Derudover har digitaliseringen af fotografiet også medført en stor reduktion af papirforbruget til papirkopier.

Men træerne vokser ikke ind i himlen, digitale kameraer, computere og andet digitalt tilbehør bruger strøm. Og den teknologiske udvikling løber meget hurtigt, det gør, at udstyr bliver forældet førend det er slidt op, og produktionen af nyt udstyr skaber problemer for miljøet der hvor det produceres, og det er ofte på store fabrikker i Kina og andre Østasiatiske lande

Men der er heldigvis flere måder, hvorpå man som digital fotograf kan være med til at gøre verden lidt grønnere.

13 gode råd til at blive en grønnere fotograf

1. Hold styr på el-forbruget
Når man fotograferer digitalt, er det altafgørende at have styr på el-forbruget. Hver eneste kilowatt-time producerer 0,6 kg drivhusgas, som forårsager global opvarmning. Brug energimærket udstyr og sluk for computeren og andet udstyr, når det er muligt, eller sæt computeren på vågeblus. Det samme gælder skærm, printer og scanner. Invester i en energimåler for at holde styr på el-forbruget.

2. Vælg grøn energi hvis det er muligt
Et digitalt fotostudie - med Mac Pro computer, Epson Stylus Pro printer og et nyere Nikon, Canon eller Fuji kamera - bruger mange tusinde kilowatt-timer i løbet af et år. Nogle elselskaber tilbyder el der kommer fra bæredygtige kilder, der ikke forurener mere end højst nødvendigt. Hvis det er muligt, så brug elektricitet, der kommer fra solceller eller vindkraft. Den koster måske lidt mere, men det gør en stor forskel i den sidste ende.

3. Genbrug mest muligt
Selv et digitalt fotostudie bruger papir, som udgør op mod en tredjedel af vort samlede affald. Genbrug hver en stump papir. Når du køber papir så vælg genbrugspapir. Produktion af genbrugspapir forbruger kun to tredjedele af den energi, som det koster at fremstille nyt papir. Genbrug blækpatroner (mange forretninger og postordrefirmaer giver penge for de brugte). Brugt elektronisk udstyr indeholder mange stoffer, som er meget skadelige for miljøet, så aflever altid brugt elektronik til kommunens modtageplads, som sender elektronikskrot videre til genindvinding.

4. Arbejd lokalt
Det koster energi at flytte sig fra sted til sted, og op mod en tredjedel af det samlede energiforbrug går til transport. Rejser med bil og fly koster penge og producerer store mængder CO2.

5. Køb CO2-kvoter
Hvis du ikke kan blive hjemme i dit arbejde, så kan du købe dig aflad for dit CO2-udslip. Du kan enten købe nogle CO2-kvoter. Men du kan også vælge at købe nogle anparter i en vindmøllepark, på den måde er du med til at fremme et projekt, som reducerer udslippet af drivhusgasser.

6. Hold på varmen
Efterisoler og brug energisparepærer i dit fotostudie, skru gerne en grad eller to ned for varmen om vinteren. Og overvej at investere i en varmepumpe, det sparer atmosfæren for rigtig meget CO2.

7. Sluk og hiv stikket ud
Elektronik på standby transformatorer der bare sidder i stikket forbruger masser af unødvendig el, som belaster miljøet uden at bidrage med noget. Gør det derfor til en vane at slukke for disse apparater, når de ikke er i brug. Sørg altid for, at det lille grønne eller røde standby lys er slukket!

8. Hold øje med kemierne
Hvis du stadig bruger dit mørkekammer. Så anvend kun kemikalier, der er dokumenteret miljøvenlige og biologisk nedbrydelige - eksempelvis Kodaks Xtol og andre ascorbinsyre-baserede (C-vitamin) fremkaldere. Og sørg for at opsamle alle de brugte kemier i solide plastdunke, så de kan afleveres til destruktion på Kommunekemi.

9. Tænk grønt i hverdagen
Køb en cykel, der er rigtig mange småture, som man nemt kan klares på en cykel. Brug genbrugspapir til dine printere og kopimaskine. Brug genopladelige batterier, hvor det er muligt - NiMH batterier holder til mellem 500 og 1000 genopladninger, og et brugt NiMH batteri belaster ikke miljøet mere end et brugt engangsbatteri. Bruger du meget papir, så køb det i store pakker og undgå emballagespild.

10. Vær en miljøbevidst forbruger
Stem på miljøet med din pengepung: Spørg producenterne af kameraer, elektronik, papir og film om, hvad de gør for miljøet - fra fremstilling til genbrug. Og vælg dit udstyr efter svaret.

11. Pas på dit udstyr
Lang levetid er godt for miljøet, så det er godt, hvis kameraer og digitalt udstyr holder rigtig længe. Derfor tjek produkterne, køb kvalitet og pas godt på udstyret. Det koster masser af resurser at fremstille et nyt kamera, computer o.s.v. - og et minimum, hvis du holder dit udstyr i topform.

12. Vær miljøbevidst når du fotograferer
Hvis man vil være en grøn fotograf, så handler det ikke kun om hvordan man fotograferer, men også hvad man fotograferer. Tænk på, hvordan dine fotos kan være med til at fremme en bedre udvikling for miljøet.

13. Spred budskabet
Det er den enkelte som kan gøre den store forskel, og hvis der er mange, som af egen drift trækker i den rigtige retning, så flytter det meget mere, end hvis politikerne laver nogle love. Så fortæl dine venner og kollegaer hvordan de også kan blive en grønnere fotograf.


© 2000 Niels Ebbesen - grafiker & fotograf
Valhals Plads 23 · 3650 Ølstykke · +45 47 17 56 22 · +45 40 33 69 40
info@niels-ebbesen.net · www.niels-ebbesen.net