FAQ optisk- og digital zoom

Mange er forvirrede over hvilken forskel der er på optisk- og digital zoom...!

Det er egenligt meget naturligt, da kameraproducenterne ikke gør ret meget for at oplyse forbrugerne om betydningen af disse to begreber, nogle forhandlere går endda så vidt, at de ligefrem i annoncer reklamerer med, at et kamera har 3 x zoom, og ved en nærlæsning af det pågældne digicams tekniske data, så viser det sig at der reelt kun er tale om digital zoom.

Hvad er forskellen på optisk- og digital zoom...?

Optisk zoom er når kameraets objektiv fysisk kan zoom'e ind og forstørre en del af billedet op, d.v.s. at man får en udsnitsforstørrelse af motivet uden tab af kvalitet og opløsning.

Digital zoom er elektronisk udsnitsforstørrelse, hvor kameraet kun gemmer en mindre del af billedet, det indebærer naturligvis at det færdige billede har mindre opløsning, ved maximal digital zoom får man normalt et billede, der kun har en opløsning på 640 x 480 pixels.

Det vil i praksis sige, at digital zoom svarer til at man i et billedbehandlingsprogram beskærer et billede, som vist i flg. illustration.

Når man beskærer et billede i et billedbehandlingsprogram, så mister man opløsning, og det sætter igen en naturlig begrænsning for hvor store billeder, der kan printes af det pågældne foto.Kan digital zoom bruges til noget fornuftigt...?

Ja da - i nogle tilfælde kan det være umuligt at komme tættere på motivet, og i de situationer kan det være praktisk at bruge den digitale zoom, idet man undlader at lagre nogle data, som man alligevel klipper væk når man kommer hjem, det kan jo gi' noget ekstra plads på hukommelseskortet til andre billeder.

Hvor gode resultater kan man opnå med digital zoom...?

Herunder er der to billedserier, de er begge optaget på stativ, og der zoom'es gradvist ind på centrum af motiverne, fra max. vidvinkel over optisk zoom til max optisk- + digital zoom.

Klik på de små thumbnails-billeder og få en større version, under hvert billede står der nøje beskrevet hvilken brændvidde (omregnet til 24x36 mm) der anvendt, graden af optisk / digital zoom, samt størelsen på det færdige billede.

Så se og bedøm selv, om du synes rusultaterne er brugbare...!

OBS: Alle billedeksemplerne på nær "06_zoom.jpg" og "12_zoom.jpg" er nedscaleret, hensynet til båndbredde og trafikforbrug sætter nogle begrænsninger for hvor store billeder, det er fornuftigt at publicere Internettet.image/_01_zoom.jpg
01_zoom.jpg

image/_02_zoom.jpg
02_zoom.jpg

image/_03_zoom.jpg
03_zoom.jpg
image/_04_zoom.jpg
04_zoom.jpg
image/_05_zoom.jpg
05_zoom.jpg
image/_06_zoom.jpg
06_zoom.jpg
image/_07_zoom.jpg
07_zoom.jpg
image/_08_zoom.jpg
08_zoom.jpg
image/_09_zoom.jpg
09_zoom.jpg
image/_10_zoom.jpg
10_zoom.jpg
image/_11_zoom.jpg
11_zoom.jpg
image/_12_zoom.jpg
12_zoom.jpg


Min konklusion er:

At man skal vælge et digicam med en god optisk zoom, minimum 3 x, men gerne 6 x eller 10 x optisk zoom, og at man skal betragte digital zoom som en sekundær funktion, som ikke er særlig vigtig, men den er til gengæld heller ikke en ulempe, da man selv bestemmer om man vil anvende digital zoom.© 2002 Niels Riis Ebbesen - www.photo-gallery.dk


© 2000 Niels Ebbesen - grafiker & fotograf
Valhals Plads 23 · 3650 Ølstykke · +45 47 17 56 22 · +45 40 33 69 40